Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de L’Hospitalet celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (nova finestra)
06/02/2024 12:00:00
En el marc de L'HCiència

L’Hospitalet celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

Amb activitats que reivindiquen la presència de la dona en l’àmbit cientificotecnològic

L'11 de febrer es commemora el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència per prendre consciència del paper clau que exerceixen les dones en la comunitat científica i tecnològica. Per aquest motiu, L’Hospitalet s’hi suma amb diverses activitats que reivindiquen més participació i progrés per a la dona, així com el foment de la vocació cientificotecnològica entre les estudiants. 

Per començar, dimecres, 7 de febrer, a les 18.30 hores, a la Biblioteca Central Tecla Sala tindrà lloc la xerrada “Un viatge per la història de la ciència amb perspectiva feminista”. En aquest debat, organitzat per LHCiència, s’emfasitzarà la participació de les dones i la seva relació amb importants descobriments, i també les barreres i mecanismes d’invisibilitat que s’han trobat al llarg de la història.

Per continuar, vuit científiques de l’IDIBELL pujaran a l’escenari en una nova edició de l’sLHam dijous, 8 de febrer, a les 19 hores a l’Auditori Barradas. En aquesta setena edició hi participaran Laura Arregui, Elisa Espinet, Roser Granero, Sara Martí, Carmen Moreno, Carlota Castro, Elvira Fernàndez i Ayesha Akhtar, que, mitjançant monòlegs en clau d’humor, faran més accessible la ciència. L'esdeveniment és gratuït amb taquilla inversa i recollirà fons per impulsar la recerca biomèdica de l'IDIBELL.

L’endemà, tornarà una altra activitat de divulgació científica en espais insòlits: “Científi??ues al bus”, a càrrec de LHCiència. De 16 a 19 hores, a la parada del carrer d’Enric Prat de la Riba amb la rambla de la Marina, dues dinamitzadores del Grup de Perspectiva de Gènere de l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) posaran de manifest el paper de dones científiques catalanes a la societat. 


Científiques a l’aula

Al voltant de la celebració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, escoles de L’Hospitalet duran a terme una sèrie d’activitats l’objectiu de les quals és promoure la divulgació científica i despertar l’interès del jovent per la ciència. Dimecres, 7 de febrer, dones de l’àmbit científic conduiran conferències en l’Institut Europa, l’Escola Azorín SCCL i el Col·legi Pare Enric d'Ossó. Es tracta del programa #100tífiques, en el qual investigadores, tecnòlogues, directives o emprenedores científiques col·laboren per inspirar nens i nenes. Aquesta és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute for Science and Technology (BIST).

Per la seva banda, també dimecres, Jesuïtes Bellvitge rebrà la xerrada “L’era de l'Homo Plàsticus”, d’Alba Garcia Rodríguez, experta en toxicologia ambiental. La xerrada forma part de RecerConnecta, que té com a objectiu apropar investigadors i investigadores d’entitats catalanes als instituts de L’Hospitalet. Aquest programa  és una iniciativa de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i el Servei d’Educació de l’Ajuntament de L’Hospitalet.

A més, com a programa anual, Inspira STEAM, promogut per la Universitat de Deusto, arriba a L'Hospitalet a la seva cinquena edició per trencar els estereotips de gènere de l’alumnat de primària i explicar les professions STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques). El programa aplega tres-cents alumnes i setze mentores i mentors que, de manera voluntària, apropen el seu dia a dia en entorns STEAM. Enguany hi participen l’Escola Pau Sans,  l’Escola Santa Marta, l’Escola Ernest Lluch, l’Escola Sant Josep - El Pi, l’Escola Pep Ventura i l’Institut Mercè Rodoreda.

Totes aquestes activitats s’emmarquen dins LHCiència, el pla estratègic en comunicació científica de L’Hospitalet que té com a objectius principals fomentar, impulsar i difondre les competències i professions STEAM i el coneixement científic a la ciutat, a través de nous formats i experiències de proximitat amb la ciutadania.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400